Wetenschappelijk onderzoek

Om tot de Ogreen family te kunnen toetreden moet je als plant wel wat in huis hebben.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Ogreen planten hoog scoren op het gebied van vitaliteit en luchtzuiverende werking. De luchtzuiverende werking van de Ogreen Clean Machines zijn de toppers op dit gebied, concreet vertaald per plant naar oppervlakte in m2 luchtzuiverende werking. Voor deze kwaliteiten zijn de planten gecertificeerd. In samenwerking met onze partner Fytagoras worden de planten wetenschappelijk in een laboratorium getest om de werking te onderzoeken op de drie kernwaarden van Ogreen: 

Certificaat

Vital: Wetenschappelijk aantoonbaar verbetering in leefklimaat met Ogreen Clean Machines.
Clean: Wetenschappelijk concreet aantoonbare zuivering van de lucht door Ogreen Clean Machines
Green: Milieuvriendelijk gekweekt (MPSA en milieuvriendelijke verpakking (FSC)

Wetenschappelijk onderzoeksbureau Fytagoras
Het wetenschappelijk onderzoek naar Ogreen planten is uitgevoerd door Fytagoras. Zij zijn een wetenschappelijk bedrijf met veel expertise in het testen van planten. Fytagoras is een spin-off van de TNO afdeling Toegepaste Plant Wetenschappen in Leiden en is overgenomen door FFEW (Food, Flowers, Energy en Water). FFEW wil nieuwe wetenschappelijke inzichten omzetten in praktische oplossingen en hiermee een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van duurzame productietechnieken, instrumenten en producten die een bijdrage moeten leveren aan de voedings-, gezondheids- en milieuproblematiek.

Welke schadelijke stoffen halen Ogreen planten uit de lucht? Resultaten onderzoek per plant:
Niet alle groene planten zijn luchtzuiverend. Ogreen planten wel. De meeste planten zuiveren maar 1m2 of 2m2, maar de Ogreen planten zuiveren minimaal 10m2 en zelfs vaak 20m2 of 30m2. Wij hebben meerdere plantsoorten hierop getest en de planten uitgekozen die boven modaal hebben gescoord op luchtzuivering. Uitsluitend deze soorten zijn door Fytagoras voorzien van een certificaat (zoals te zien op de afbeelding).

Ogreen Planten kunnen alle chemische stoffen die in de lucht zweven (zogenaamde vluchtige verbindingen) opnemen. Bekende ongezonde vluchtige stoffen in onze binnen leefomgeving zijn: formaldehyde, benzeen, tolueen, aceton, ammonia en verschillende soorten alcohol. In het licht nemen planten CO2 op en zetten dit om in zuurstof en suikers. Ogreen Planten zijn dus ook in staat om CO2 uit de lucht te verwijderen. Daarnaast kunnen Ogreen planten fijnstof (microscopisch kleine deeltjes) binden op hun bladeren. Hiermee reduceren ze de fijnstofconcentratie in de lucht.

Hoe wordt de luchtzuiverende werking bepaald?
De luchtzuiverende eigenschappen van planten worden gemeten door een plant in een afgesloten ruimte te plaatsen. In deze ruimte wordt een standaard hoeveelheid van de schadelijke vluchtige stof ingebracht en de snelheid waarmee de stof weer verdwijnt uit de afgesloten ruimte wordt gemeten.

 Grafiek     


Grafiek: formaldehyde opname Ogreen Champ. De werking van de afname van formaldehyde is vergelijkbaar met andere slechte vluchtige organische verbindingen die zich in een binnenklimaat bevinden. (Bron: Fytagoras).

Wat doen de planten met de schadelijke stoffen?
De Ogreen plant werkt als een groene machine. De cellen van planten zijn kleine groene machines waar chemische stoffen worden omgezet in andere stoffen, stoffen worden afgebroken en stoffen worden opgebouwd. Deze gecontroleerde reacties worden vaak door enzymen in de plant uitgevoerd. De verschillende onderdelen van de plant, bladeren, stengels, wortels, staan met elkaar in verbinding door transportkanalen waardoor water met daarin opgeloste stoffen door de plant worden getransporteerd. Stoffen in het blad kunnen zo in de wortels terecht komen, waar de wortels ze afbreken. Of ze worden uitgescheiden naar de aarde, waar bacteriën en schimmels de stoffen afbreken.

Hoe weet ik dat mijn Clean Machine werkt?
Planten doen hun werk stil. Ze maken geen lawaai, ze protesteren niet. We nemen de plant als levend wezen te weinig serieus. We beseffen feitelijk niet goed genoeg dat wij zonder planten op aarde nog geen minuut of 10 zullen kunnen overleven. Maar, de processen die in die stille, kalme planten gaande zijn, zijn extreem complex en intelligent. Planten leveren een wezenlijke bijdrage aan een gezond leven. Als jij goed voor de plant zorgt, zorgt de plant goed voor jou.

Er is heel veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werking van planten zoals:
- Hogere productiviteit werknemers 
Een gezonde werkplek levert winst op! Kantoren zijn de meest voorkomende werkplek en hoewel vernieuwing zeker plaatsvindt, is het kantoor vaak nog steeds een ongezonde plaats om te zijn. Droge lucht, weinig daglicht, en -met de komst van de kantoortuin- een toename aan geluidsstress. Ook printers zorgen voor veel schadelijke stoffen. Mensen worden vaak moe van een dag op kantoor. Binnenbeplanting kan op al deze punten een waardevolle bijdrage leveren. Zowel op gebied van welzijn en gezondheid als aantoonbaar op het gebied van productiviteit, concentratie en probleemoplossend vermogen van medewerkers.
- Verbeterde luchtkwaliteit in klaslokalen door Ogreen planten.
Onderwijs wordt steeds groener. Het is geen geheim meer dat het klaslokaal een van de ongezondste plaatsen is om je dag door te brengen. Kleine ruimtes met gemiddeld 30 kinderen en vaak slechte luchtfiltering is vragen om problemen en die zijn er dan ook volop. Maar er komt ook steeds meer inzicht in de oorzaken. CO2 meters maken steeds meer scholen bewust van de slechte luchtkwaliteit. Gelukkig heeft het plaatsen van planten in de klas zich als oplossing bewezen. Maar er kan en er gebeurt meer. Groene schoolpleinen, verticale of horizontale moestuinen.. Het onderwijs vergroent in hoog tempo omdat blijkt dat het werkt. Kinderen en groen is een gezonde en inspirerende combinatie.
- Vitaal ouder worden met planten.

Bekijk de website intogreen.nl voor uitgebreide informatie omtrent wetenschappelijke onderzoeken en groene planten.

Shop Clean Machines