fotoPeople Behind the Plants #1: Karin, VDE PLANT

In onze blog-serie People Behind the Plants ontmoet je inspirerende mensen, voor wie planten een belangrijke rol spelen in het dagelijks leven. In deel 1 ontmoeten we kweker Karin van der Eijk, mede-eigenaar van VDE plant en al haar hele leven geobsedeerd door planten. VDE plant is een familiebedrijf, opgericht in 1948 in het mooie Woubrugge. Duurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers van het bedrijf, en Karin en haar medewerkers doen er alles aan om de werkzaamheden zo milieuvriendelijk te verrichten. Meet Karin!

Wist je van jongs af aan al dat je de planten in zou gaan en het bedrijf over zou nemen? 

Toen ik 12 was ben ik naar de lagere tuinbouwschool gegaan, daarna naar de middelbare tuinbouwschool. Stilzitten was niks voor mij, dus toen ik op mijn 18e klaar was ben ik naar Amerika gegaan om te werken op een grote potplanten kwekerij. Na een half jaar belde mijn vader op om te vertellen dat zijn broer uit het bedrijf wilde stappen. Ik ben gelijk teruggegaan en in het bedrijf gestapt, en ik werk er nog steeds! Ik was dus heel jong, maar ga nog steeds elke dag met heel veel plezier naar mijn werk. 

Hoe heeft het opgroeien tussen de planten jou beïnvloed? 

De liefde voor natuur en planten is er altijd al geweest. Ik ben bij wijze van spreken tussen de rozen geboren en in mijn slaapkamer stonden altijd planten. Het vormt je absoluut. Als het schoolvakantie was ging je gewoon in de kas aan het werk. Daar leer je dat niets vanzelf gaat en dat je er zelf voor moet knokken om iets te bereiken.


Hoe ziet een dag in het leven van een kweker eruit?

Omdat de teelt tot een van mijn verantwoordelijkheden behoort, begin ik altijd vroeg. Watergeven, klimaat reguleren, storingen aan verwarming of watersystemen checken, noem maar op. En dan zijn er ook nog alle andere dingen die horen bij het runnen van je eigen bedrijf, en tegenwoordig ook veel social media. Daar kan je een aardig weekje mee vullen!

Waarom is milieuvriendelijkheid zo belangrijk voor jullie kwekerij?

Milieuvriendelijkheid zit in onze genen, mijn vader en zijn broer waren hun tijd hierin ver vooruit. Ons kasdek is van een speciaal soort materiaal gemaakt, waardoor we veel op energie kunnen besparen. We recyclen al 25 jaar ons water, waardoor we ook veel kunnen besparen op water en op voedingsstoffen. Samen met mijn collega’s in de teelt bekijken we welke mogelijkheden er zijn om te verduurzamen. Ik vind dat je als bedrijf de verantwoordelijkheid hebt naar je werknemers én de volgende generatie om altijd te blijven verbeteren op het gebied van duurzaamheid. 

Als je zou moeten kiezen, wat zijn dan jouw top 3 favoriete planten, en waarom?

Ik ben een enorme liefhebber van groene planten, mijn huis staat er vol mee. Maar de Clusia Princess staat met stip bovenaan! Dit plantje zijn we eind jaren 90 gaan kweken, en we hebben het product middels teeltomstandigheden verbeterd. Je hebt er erg lang plezier van omdat hij zo sterk is, en hij reinigt ook nog eens de lucht!

Een andere favoriet is de Philodendron Atom, door zijn aparte blad en mooie witte wortels. Als je deze plant in een glas zet zie je zijn wortels ontwikkelen- zo mooi!

En ook palmen vind ik geweldig, ik vind het fascinerend om te zien hoe ze groeien, een mooie stam maken, zaden geven en enorm groot kunnen worden. Wij zijn van oudsher echte palmenkwekers, en hiervoor heb ik veel tropische landen mogen bezoeken. Het is zo leuk om deze palmen te telen voor een stukje tropen bij de mensen thuis.

 

Geplaatst in Blog door

Ogreen Team